Zanimljivosti

 • Cappuccino

  Vjeruje se da je cappuccino dobio svoje ime prema talijanskom riječi cappuccino. Cappuccio na talijanskom znači kapuljača koju su nosili kapucini – fratri. Smeđa boja njihovih kapuljača podsjećala je smeđi napitak od kave. Originalni cappuccino je napitak napravljen od duplog espresa, vrućeg mlijeka i pjene od mlijeka. Prema želji može se dodati šećer.

 • Kava

  Italija
  U Italiji tradicionalno se pije espreso kava. Espreso je kava jake arome i dobro pržena, servirana u malim šalicama. 
  Vrlo često će se piti brzo stojeći u kafiću.

  Turska
  Turci vole svoju kavu crnu kao noć i slatku kao ljubav i uvijek ju služe iz đezve. Kad dodate turske slatkiše doživiti će te pravi turski doživljaj kave.

 • Rižina polja u Hrvatskoj i svijetu

  Malo je poznato da se u Hrvatskoj sadila riža. Krajem 40-ih prošlog stoljeća pojavila su se prva pokusna rižina polja.

  Na području Slavonskog broda gdje je nekad uzgajana riža i dalje stoje ribnjaci. Inače, Hrvati nisu pretjerani uživaoci riže jer godišnje po članu kućanstva konzumiraju tek 4,7 kilograma.

 • Ukratko o povijesti kave

  Vjeruje se da je kava otkrivena u Abesiniji u istočnoj Africi, na području današnje Etiopije oko 800. godine poslije Krista. U povijesti kave pomalo je nejasno zbog čega je ona tako dugo ostala nepoznata nearapskim narodima i zbog čega je trebalo tako dugo da se tek u 17. stoljeću probije u Europu. 

  Ovo pitanje je još interesantnije zbog činjenice što je Abesinija poznata narodima Srednjeg Istoka i Europe preko 3000 godina.